Nieuws
Tijdens de Landschapstriënnale 2021 vindt op 26 april aanstaande het interactieve ontwerpatelier Wolfswinkel plaats. Mozaïek Dommelvallei is erbij om hier samen met anderen de contouren te schetsen van het historische watermolenlandschap van Wolfswinkel in een modern jasje: een landschap dat kan bijdragen aan natuur, klimaatoplossingen én beleving van de leefomgeving.
Eeuwenlang stond er bij Wolfswinkel, tussen Son en Sint-Oedenrode, een dubbele watermolen, pal aan de Dommel. Het opgestuwde water vormde het landschap, de natuur en de bodem. De laatste resten van de molen zijn omstreeks 1950 afgebroken, maar de oude molenplaats is nog te herkennen. Ook de Dommel ligt er op verschillende plekken nog (bijna) net zo bij als een eeuw geleden, al is het wel een stuk droger geworden. Tijdens het ontwerpatelier (dat in nauwe samenwerking met de landschapslaboratoria Datascapes en Brabantse Beken plaatsvindt) onderzoeken we hoe er bij Wolfswinkel een impuls kan worden gegeven aan een kwalitatief hoogwaardige ontwikkeling van het Dommeldal en aan de beleefbaarheid van historische watermolenlandschappen.
Erfgoed Deal
Het ontwerpatelier wordt georganiseerd door het Erfgoed Deal-project Watermolenlandschappen en Klimaatadaptatie. Dit is een initiatief van de Molenstichting Noord-Brabant, Provincie Noord-Brabant en Waterschap De Dommel. Binnen het project is Mozaïek Dommelvallei één van de partners, samen met onder meer ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer en de gemeenten Meierijstad en Son en Breugel. Het ontwerpatelier wordt ondersteund door twee extra activiteiten: een geocache die deelnemers door het historische landschap van de verdwenen watermolen voert en de Podcast Verborgen in het Volle Zicht. Meer weten over het ontwerpatelier op 26 april aanstaande? Klik hier, ook voor deelname aan het online publieksdeel om 15.45 uur.
Beeld: Wolfswinkelse watermolen rond 1920 (Foto: Max Adler) - via BHIC.